Стил и декорација

Храм Светог Ђорђа и маузолеј династије Карађорђевић је наглашено монументална грађевина аутентичне лепоте, доминантне позиције, рафиниране орнаментике, снажне тектонике и конструктивне логике. Зеленило околног парка и плаветнило неба чине савршен склад наглашавајући белину архитектонског плашта. Замишљена је смело као петокуполна грађевина у облику слободног крста са великом средишњом куполом и четири мање постављене на крајевима равнокраког крста. Изведена је у особено интерпретираном српско-византијском стилу.

Пластична спољна декорација живо је присутна, па опет усклађено и промишљено аплицирана на прецизно одређена места чиме се добија један смирујући ефекат. Изнад главног улаза налази се широко орнаментално поље у чијем средишту је у овалу смештен дубокорељефни грб дома Карађорђевића. У полукружној лунети изнад портала, постављен је мозаик са представом патрона цркве Светог Ђорђа који носи Карађорђев лик и који пробада аждају. Овај мозаик израђен је у Венецији по нацртима Паје Јовановића.

Унутрашњост храма је прекривена раскошним мозаицима који доприносе захтеваној репрезентативности, свечаности и уједначеном утиску. Мермерни под и иконсотаси су у попуности подређени мозаицима. Радови на ентеријеру трајали су годинама. Преко 3500 м2 зидних површина прекривено је са 40 милиона коцкица у 15.000 нијанси. Изведено је 725 композиција са 1.500 фигура. У опленачкој цркви сабране су копије фресака из 60 познатих средњевековних српских манастира.

У горњем делу цркве налазе се гробнице оснивача династије Карађорђа (јужна певница) и ктитора храма, Краља Петра Првог (северна певница). Испод главног кубета, смештен је масивни полијелеј од бронзе пречника 9 метара и тежине 1500кг. Облик наопкао постављене круне представља симболички ламент над пропашћу српског царства 1389. године.

У крипти се налази 39 гробница са надгорбним плочама од дечанског оникса. У крипти је сахрањено 20 чланова династије од којих су још два владара – Кнез Александар и Краљ Александар I.У овој цркви, једном од најважнијих места српске историје, сахрањено је шест генерација породице Карађорђевић.